Bergsåker 15 december

Dubbelseger till Hanna Forslin och kuskseger till Mats E Djuse på Bergsåker idag.


Hanna Forslin grejade en mycket fin dubbelseger. Först ut av vinnarna var Soul Tan (e. Maharajah) som från spets 1250 kvar höll ett säkert grepp i finalen av Bergsåkers B-tränarserie. Segertid 15,3/2160 meter och 60.000 kronor till uppfödaren, ägaren och tränaren Elisabeth Lundholm.
 
"Det var vältränat och på förhand kändes det som att han var en klass bättre än övriga i loppet. Han gick undan med krafter kvar", sade Hanna.
 
Xanthis Coktail (e. Andover Andover) gjorde sin första start i regi Hanna Forslin och det blev succe direkt. Xanthis Coktail öppnade vasst bakom bilen till spets. 1900 kvar valde Hanna att släppa spets till mera betrodda Chestnut Bojje/Robert Bergh. 250 kvar fick Hanna chansen att utmana och efter en mycket fin avslutning fick hon ett säkert grepp sista biten. Segertid 15,2a/2640. Loppet var ett försök i Bronsdivisionen med final på Solvalla 26 december. Fina 110.000 kronor till Qliva AB i Älvsjö. 26 november fick Hanna hästen i träning som under sin karriär visat bra kunnande. Han var en V75-vinnare 2018 på Åby över distansen 2640 meter.
 
"Det blev som jag drömt om. Jag har haft hästen i tre veckor och han har visat fin form och inställning. Nu kändes han jättefin i värmningen och jag hade ett stort hopp om en bra placering. Nu löste det sig helt perfekt och han avslutade på ett suveränt sätt", sade Hanna som nu grejade årets 19:e seger och i prispengar 1,8 miljoner.
 
Bergsåker har under året kört en ungdomsserie där kuskar som är berättigade att delta i dessa lopp är födda 1986 eller senare som kört högst 150 lopp under 2020 (K150). Totalvinnare i ungdomsserien Hayden Hanover var Hanna Forslin. Priset var en resa till Prix d´Amérique, hotell och flyg ingår, samt ett studiebesök på Global Farms gård Haras De sou till ett värde av 7.500 kronor. I finalen körde Hanna Awaited som dock galopperade 450 kvar på väg fram i tredjespår. Andreas Lövdal var vinnaren i finalen med Caprioso som tränas av Öystein Tjomsland.
 
Mats E Djuse har fått chansen med treåriga Imhatra Am (e. Muscle Hill och Tamla Celeber) sedan hon kom i träning till Stefan Melander efter att ha börjat karriären i USA på ett strålande sätt. Från spets 1450 kvar var hon helt ohotad i E3 revanschen för ston med fina 180.000 kronor till vinnaren. Segertid 14,5a/2140. Ägare är Stall Courant AB med Jenny Gustavsson som skötare. Mats har nu kört den stora talangen i sina åtta första starter i Sverige. Facit: fyra segrar, två andrapris och ett tredjepris. I prispengar har det hittills blivit  på dessa åtta starter 1 miljon 38.000 kronor.
 
J-E GUSTAFSSON

Publicerad torsdag 16 december 2021. info@hagmyren.travsport.se